Usluge

DIJAGNOSTIKA I POSTUPCI

 • Generalne ginekološke konzultacije i rutinski postupci uz dovoljno vremena za razumijevanje problematike i preporuka
 • Visoko precizna uiltrazvučna aparatura koja olakšava dijagnostiku vrlo ranih promjena korištenjem color doppler i 3/4D tehnologija
 • Kolposkopija
 • Laserska ili elektrokoagulacija crvenila vrata maternice eritroplakije (ECG)
 • Lasersko uklanjanje kondiloma vanjskog spolovila
 • Biopsija svih vidljivih područja genitalnog sustava žene (stidnica, rodnica, vrat maternice)
 • LLETZ biopsija
 • Aspiracija/vakuum kiretaža unutrašnjojsti materišta i analiza sluznice maternice – endometrija
 • Dijagnostika steriliteta
 • Histerosalpingografija (HSG) – analiza prohodnosti jajovoda i anatomije unutrašnjosti materišta
 • IncontiLase® – laserski tretman stresne urinarne inkontinencije
 • IntimaLase® – lasersko pomlađivanje rodnice kod sindroma njene prerastegnutosti
 • ProtegeIntima® – radiofrekvencijsko uljepšavanje vanjskog spolovila žene
 • Lasersko izbjeljivanje hiperpigmentracije predvorja rodnice
 • Labiaplastika
 • Popunjavanje velikih usana masnim tkivom
 • Ultrazvučna dijagnostika ostalih organa za bolje razumijevanje zdravstveniog profila žene s nejasnom problematikom (dojka, štitnjača, abdomen, doppler vena)

ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA
Sofisticirani ultrazvučni sustav omogućava dijagnostiku vrlo rane trudnoće, a laboratorijsko testiranje njeno praćenje u ranoj fazi. Animacija 3/4D donosi vrhunac dijagnostike kroz preciznu analizu svih dostupnih organskih sustava kroz tzv. anomaly scan iza 22. tjedna trudnoće. Slike i video prikazi se direkno šalju na e-mail adresu.

4D-ultrazvukTrodimenzionalna slika tijekom 4D animacije

Tijekom ginekoloških konzultacija ponekad je potrebno proširiti pretragu na okolne organske sustave i tako postići konačnu dijagnozu. Primjerice, u razumijevanju izvora boli u trbuhu pomoći će ultrazvuk abdomena, kod neredovitoh krvarenja ultrazvuk štitnjače, kod potrebe za propisivanjem hormonskog liječenja doppler vena, ultrazvuk dojki je prvi izbor u mlađih žena …

MENOPAUZALNA MEDICINA
Menopauzalna problematika ovisna je ne samo o hormonskom dizbalansu koji narušuje redovitost krvarenja kao posljediceneuredne funkcije jajnika. To je vrijeme kada i ostale žlijezde s unutrašnjim izlučivanjem (štitnjača, nadbubrežna žlijezda, gušterača) izlaze iz svog zenita funkcionalnosti,i otvarajući put ka kroničnim oboljenjima. Laboratorijskom analizom i integrativnim pristupom olakšat će se dijagnostika ovih zamršenih zbivanja u perimenopauzi.

ABNORMALNOSTI I UPALE VRATA MATERNICE
Kontrola zdravlja vrata maternice nije vezana isključivo za analizu stanica kroz PAPA test. U dvojbenim i kroničnim situacijama kada se abnormalnost stanica uzastopce ponavlja (CIN), vrijedno je istražiti mikrobiološku sliku vrata maternice kroz analizu mikroorganizama koji mogu pojačati sliku abnormalnosti (klamidija, mikoplazma, ureaplazma, aerobne i anaerobne bakterije). Određivanjem tipa humanog papiloma virusa (HPV) saznaje se ne samo o njegovom postojanju već i o strategiji liječenja.

KOLPOSKOPIJA
Kolposkopija je slikovna metoda kojom se pod visokim povećanjem analizira površina i kanal vrata maternice. Koristi se u situacijama kada PAPA test nije dovoljan za potpunu dijagnostiku. Precizna slikovna analiza vidljiva je i pacijentici na monitoru, tako da ona u potpunosti razumijeva problematiku i predložene postupke.

BIOPSIJA VRATA MATERNICE, ODSTRANJIVANJE POLIPA
Kolposkopijom se određuju sumnjiva mjesta na vratu maternice u slučaju izražene citološke abnormalnosti (neurednog PAPA testa). Akjo je i kolposkopski nalaz sumnjiv, s tih se mjesta odstranjuju manji komadići tkiva i šalju na analizu. Biopsija se izvodi finim instrumentima koji ne destruiraju okolno tkivo. Anestezija je lokalna.

biopsija1 biopsija2
Polip vrata maternice – prije zahvata                       Nakon zahvata

LLETZ
LLETZ (Large Loop Excission of the Transformation Zone) je minimalno invazivan zahvat kojim se odstranjuje površina vrata maternice, poput diska. Taj je zahvat potreban kada je abnormalnost epitela vrata maternice toliko uznapredovala, a konzervativno liječenje nije pokazalo rezultate. Metoda je vrlo precizna, a minimalno oštećenje tkiva jamči buduću uobičajenu funkcionalnost vrata maternice u zanošenju i donošenju.

KONDILOMI
Lasersko uklanjanje šiljatih kondiloma vanjskoh i unutarnjeg spolovila je vrlo brza metoda za razliku od otopina koje se nanose na promjenu kroz duže vrijeme. Laserskom tehnikom se kondilomi uklanjaju učinkovitije no uz elektrokautersku tehniku, najčešće bez ožiljaka i depigmentacije.

KRVARENJA
Krvarenja u postmenopauzi mogu biti razlogom za istraživanje unutrašnjosti maternice i analizu njene sluznice – endometrija. Ako je indicirana tzv. frakcionirana kiretaža slijedi po ženu često vrlo neugodno iskustvo koje uključuje anesteziju i njene rizike. U ambulantnom radu koristimo vrlo fine i minimalno invaziivne instrumente kojima se usisava sadržaj iz materišta i šalje na analizu. Ponekad nije potrebna niti lokalna anestezija.

SONOHISTEROGRAFIJA – HISTEROSALPINGOGRAFIJA (HSG)
Zahvati koji će razjasniti nejasnoće u šupljini maternice i utvrditi prohodnost jajovoda

U Hrvatskoj je 18% parova neplodno, odnosno probleme s reprodukcijom navodi svaki peti par. Neprohodnost jajovoda je jedan od glavnih uzroka steriliteta žene. Javlja se u 20 do 40% slučajeva. Začepljeni ili pak oštećeni jajovodi mogu spriječiti spermatozoide u spajanju s jajnom stanicom ili pak spriječiti oplođeno jajašce da dođe do maternice. HSG omogućava točnu dijagnozu i daje odgovarajuću prognozu za eventualno operativno liječenje steriliteta žene, kako bi se otklonile otkrivene prepreke u jajovodu.

Sonohisterografija (saline infusion sonohysterography ili sonohisterogram) odnosi se na ultrazvučni pregled šupljine maternice u koju se ubrizgava poseban kontrast (ExEm pjena) koja ocrtava oblik maternice i jajovoda i prolaza kontrasta u trbušnu šupljinu. Sonohisterografija omogućava detekciju patoloških promjena šupljine maternice i njene sluznice, polipa, hiperplazije, karcinoma, mioma i priraslica.

Sonohisterografija nije isto što i histerosalpingografija (HSG). Histerosalpingografija podrazumjeva fluoroskopski pregled unutrašnjosti maternice i prohodnost jajovoda uz pomoć radiološkog kontrasta koji se ubrizgava kroz kanal vrata materice. Zahvatom sonohisterografije ili histerosalpingografije razjašnjavaju se nejasnoće u šupljini maternice i može se utvrditi prohodnost jajovoda ako postoji problem steriliteta, a rutinskom se ultrazvučnom pretragom ne može dijagnosticirati.

Najčešća je dvojba oko polipa endometrija ili manjih mioma koji se ovom pretragom egzaktnije prikazuju te usmjeruju moguću buduću histeroskopiju (zahvat kojim se uklanjaju).

endometrija
Polip sluznice maternice – endometrija

Indikacije za HSG su:

 • nemogućnost ostvarenja začeća
 • sumnja na postojanje anomalija unutrašnjih genitalnih organa
 • ispitivanje stanja materične šupljine (oblik, veličina, promjene u kontrastu)
 • ispitivanje stanja i prohodnosti jajovoda
 • postojanje defekta u zidu materice ukazuje na polip endometrijuma, tumor, miom ili priraslice

Zahvat se izvodi u prvoj fazi ciklusa, neposredno nakon menstruacije te je potrebno imati svježe uredne nalaze PAPA testa i svih cervikalnih briseva. Pregled se izvodi bez anestezije, a osjećaj blage nelagode je kratak i zanemariv. Histerosalpingografija se ne smije provesti kada postoji:

 • sumnja na trudnoću
 • (neizliječeni) proces genitalnih organa
 • krvarenje iz materice

hsg1 hsg2
Shematski prikaz HSG postupka Histerosalpingogram

INKONTINENCIJA I PRERASTEGNUTOST RODNICE
Trauma tkiva dna zdjelice nakon vaginalnog porođaja počesto izaziva smetnje koje se očituju u nevoljnom otjecanju urina nakon stresnih situacija pri kašlju, kihanju, plesu, trčanju. Stresna urinarna inkontinencija (SUI) izaziva nelagodu zbog stalne bojazni od vidljivih tragova, potreban je stalni uložak, ponekad je neugodan miris neizbježan, a nevoljno se otjecanje urina može dogoditi i tijekom spolnog kontakta. Dodatna problematika koja se može javiti kao posljedica vaginalnog poroda je sindrom prerastegnute i opuštene rodnice. Slabija snaga stijenke rodnice umanjuje spolni užitak oba partnera. Ključ rješenja za ova dva entiteta je pravovremena konzultacija s liječnikom, kada simptomatologija još nije uznapredovala. Inkontinencija i opuštenost muskulature zdjeličnog dna u postmenopauzi se može liječiti samo invazivnom operativnim metodama čija je trajnost relativna.

IncontiLase i IntimaLase su inovativne laserske metode čiji je začetnik u svjetskim okvirima doc.dr.sc. Ivan Fistonić. Kolagen je bjelančevina koja čini temelje čvrstoće mišićnog i vezivnog tkiva, a nepovratno je rastegnuta nakon vaginalnog poroda. Laserski termalni učinak će skratiti kolagen za dvije trećine i tako učvrstiti mišićje dna zdjelice i rodnice. Uz to će inducirati stanice fibroblasta za proizvodnju novog kolagena pa je učinak dvostruk. Preciznost laserske energije isključuje oštećenja okolnih organskih sustava. Nakon precizne dijagnostike kojom se određuje podobnost za zahvat, bezbolni, neinvazivni IntimaLase postupak će značajno umanjiti simptomatologiju, a u većine u potpunosti ukloniti stresnu inkontinenciju, dok će se nakon primjene IntimaLase metode značajno poboljšati spolno zadovoljstvo.

efekt-stezanja-rodnice
PROŠIRENO PREDVORJE RODNICE
Ponekad neinvazivne metode ne mogu do kraja razriješiti problematiku nastalu iza vaginalnog poroda. Razdvojene velike i male usne otvaraju vanjsko ušće rodnice koja postaje vidljiva. Širom otvoren ulaz u predvorje rodnice olakšava ulaz mikroorganizmima iz okoliša i potiče kroničnu infekciju. Međutim, problmatika nije samo funkcionalna već i estetska – rastvorena rodnica, ružna zaraslica od epiziotomije, oslabljen stisak. Klasičnom kirurškom metodom dr. Fistonić će preoblikovati izgled vanjskog spolovila koje će zadobiti zadovoljavajuću formu.

labiaplastika1 labiaplastika2

Prije zahvata                             Dva mjeseca nakon zahvata

HIPERPIGMENTACIJA PREDVORJA RODNICE
Lasersko izbjeljivanje hiperpigmentacije unutarnje strane malih usana pruža novu estetsku dimenziju.

LABIAPLASTIKA
Laserska ili kirurška labiaplastika je metoda kojom se obilikuju spolne usne. Male usne su ponekad toliko duge da ometaju normalnu spolnost, estetski su neujednačene ili izbočuju međunožje koji je vidljivo pri nošenju tanke i uske sportske odjeće ili kupaćeg kostima. Hipertrofirane male usne stvaraju nelagodu tijekom vožnje bicikla ili jahanja, a zahtijevaju asistenciju pri penetraciji ili otežavaju spolnost. Pacijentica zajedno s liječnikom planira zahvat i odlučuje o stupnju do kojeg želi redicurati dužinu malih usana. Povećane male usne lasersko-kirurškom intervencijom poprimaju novi, zadovoljavajući oblik.

 labiaplastika3 labiaplastika4

                   Prije zahvata                          Nakon labiaplastike

Nedovoljno razvijene velike usne ne prekrivaju male usne i kvare estetiku. Blagom liposukcijom iz bedara ili trbušne stijeke dobiva se masno tkivo kojim se popunjavaju velike usne, one postaju jedrije, bez smežurane kože i prekrivaju male usne.

PROTEGE INTIMA
Iako nezadovoljne izgledom vanjskog spolovila velik će broj žena nastojati izbjeći kirurški zahvat. Za njih je značajna informacija o mkogućnostima radiofrekvencije (RF), metoda koja se cijeli niz godina koristi u estetskoj dermatologiji.

protege-fistonic

Radiofrekvencijski sustav Protege Intima toplinskom energijom djeluje na skraćenje kolagena pri tretmanu vanjskog spolovila. Postupak je podijeljen na četili ili pet seansi koje traju oko pola sata, a ponavljeju se svakih 5-7 dana. Sve dosadašnje studije i iskustva su pokazali visoku uspješnost i posljedično zadovoljstvo izgledom vanjskog spolovila uz poboljšanje spolnog zadovoljstva. Postupak budi osjet ugodne topline i ne zahtjeva anesteziju.

protege-prije protege-poslije

Prije Protege Intima zahvata                       Nakon 5 tretmana (1-mjesečno razmak)