Maslinovim uljem protiv raka dojke i – za tanak struk
ČLANAK OBJAVLJEN U ČASOPISU ‘MASLINA’ – god. 8, broj 36, siječanj 2011.

ŠPANJOLSKA Studija pokazuje utjecaj biofenola maslinovog ulja na tzv. HER2 pozitivne stanice raka dojke koje su najzloćudnije. Sekoiridoidi i lignani maslino vog ulja ne samo da su usporili rast i razmnožavanje već i ubrzali njihovu smrt

Jedan od najcjenjenijih hrvatskih stručnjaka primarijus dr. Ivan Fistonić, tajnik Hrvatskog društva za menopauzu i ginekolog subspecijalist humane reprodukcije na nedavnoj Konferenciji o maslinovu ulju i zdravlju u Grožnjanu održao je izuzetno zanimljivo predavanje o povezanosti maslinovog ulja i ženskog zdravlja. Kako maslinovo ulje djeluje za žensko zdravlje detaljnije govori u intervjuu za Maslinu.

– Plod masline nije samo kulinarski dodatak, već je ulje, produkt njena tlačenja, izvor cijelog niza dobrobiti po zdravlje. Djevičansko maslinovo ulje, prirodni sok masline je i najvažniji dio zdravstveno potvrđene Mediteranske dijete. Njena pomoć zdravlju izvire iz biofenola i skvalena, spojeva čudnih imena – oleokantal, tirozol, hidroksitirozol, oleuropein. Oni pružaju izuzetnu protuoksidativnu aktivnost uklanjajući iz organizma štetne spojeve koji narušavaju zdravlje. Oksidansi, naime, leže u temeljima mnogih bolesti – srčanožilnih, malignih, osteoporoze, Altzheimerove bolesti, pa čak i predmenstrualnog sindroma. Nezasićena je oleinska masna kiselina pokazala značajan učinak u prevenciji zloćudnih bolesti, primjerice raka debelog crijeva i raka dojke, a biofenoli maslinovog ulja uspješno suzbijaju sintezu LDL, bjelančevine koja je ključna u nastanku krvnožilnih bolesti, smanjujući krvni tlak i nastanak aterosklerotskog plaka. Uz to, dobri dokazi postoje o antmikrobnom djelovanju biofenola maslinovog ulja. Oni uspješno uništavaju kolonije mikroorganizama koji izazivaju infekcije dišnih puteva, crijeva i genitalnog sustava.

Ima li maslinovo ulje kakvog učinka na spolnost čovjeka?
– Na internetskim forumima često se raspravlja o učinkovitosti maslinovog ulja u vlaženju rodnice pri spolnosti ili olakšavanja rastezljivosti međice, ako se masaža maslinovim uljem provodi par mjeseci prije porođaja. Postoje i napisi koji kažu da je maslinovo ulje moguće koristiti kao kontraceptiv.

Gdje je tu istina?
– O lubrikaciji ne postoje konkretni podaci, međutim, činjenica je da maslinovo ulje koje se koristi kao lubrikant u sinergizmu s niskim pH rodnice može osujetiti nepropusnost prezervativa i umanjiti njegovu kontraceptivnu ulogu. No sigurno je, a to je poznato još iz nekih napisa datiranih u antička vremena, da oblaganje rodnice maslinovim uljem može polučiti kontracepcijski učinak. Doista, postoji znanstvena studija koja zaključuje da je kod korištenja maslinovog ulja kao lubrikanta bio narušen spermiogram u smislu redukcije broja i pokretljivosti spermija, pa se ne preporuča taj način ovlaživanja rodnice kod parova koji pate od neplodnosti. Nema žene koja nije iskusila simptome predmenstracijskog sindroma, PMS-a: grčeve, bolna prsa, višak tjelesne težine ili pak promjenu raspoloženja. Većina je ovih simptoma posljedica djelovanja progesterona, hormona koji se stvara nakon ovulacije u drugoj fazi menstruacijskog ciklusa. Progesteron usporava rad crijeva i većine glatkih mišića, pa su u drugom dijelu ciklusa česte opstipacije i opuštanja mokraćnog mjehura s posljedičnim upalama. Progesteron je odgovoran i za zadržavanje tjelesnih tekućina i posredni prirast tjelesne težine. Pred kraj ciklusa pada razina progesterona, a estrogen još zadržava svoju prvotnu raznu. Tada se javlja receptorska nadraženost za prostaglandin, hormon koji je ključan za kontrakciju, pa tako i grčevito stezanje mišića maternice. Upravo tu počinje priča o dismenoreji, bolnoj mjesečnici.

Kako sebi pružiti pomoć?
– Konvencionalni načini su svakako kontroliranje prehrane, gdje pravilan unos šećera igra značajnu ulogu kada je preporuka koristiti složene, a ne jednostavne šećere. Određenu ulogu igraju vitamin B6 i magnezij koji relaksira muskulaturu. Također, izlaganje suncu pojačat će izlučivanje serotonina i tako popraviti raspoloženje. U liječenju PMS-a počesto se koristi hormonska kontracepcija koja umanjuje simptome PMS-a i reducira ili potpuno uklanja bolove pri mjesečnom krvarenju. Ipak, u nekih žena ni ova metoda ne pomaže. Koriste se i analgetici, diuretici, antidepresivi. Analgetici neće pomoći kao nesteroidni reumatici (Ketonal, Voltaren, Aspirin) pa je bolje njih koristiti. Diuretici će poboljšati izlučivanje tjelesnih tekćina i smanjiti dobitak na težini, a antidepresivi su jedini lijek za disforiju – promjenu raspoloženja koja graniči s teškom depresijom.

Kako nam u svemu ovome može pomoći maslina?
– PMS i maslinovo ulje mogu se povezati s barem tri učinka kroz biofenole koje ono sadrži. Maslinovo ulje, naime, uz antioksidativno djelovanje, kojim uklanja toksične slobodne radikale, polučuje i antikortisteroidno djelovanje koje će umanjiti upalu, a u u konačnici i antiprostaglandinsko djelovanje koje će blokirati prijelaz iz arahidonske kiseline u prostaglandin, koji je ključan za mišićno grčenje i posljedičnu menstrualnu bol. Perimenupauza se javlja ulaskom u drugu životnu dob kroz slabljenje funkcije jajnika smanjivanjem broja folikula koji proizvode estrogen. Oko 50. godine u žene nestaju ovulacije, ali se još uvijek stvara dovoljno estrogena.

KOMPLETAN ČLANAK PROČITAJTE U PDF DOKUMENTU: Maslinovim uljem protiv raka dojke i – za tanak struk (505 Kb)