ČLANAK OBJAVLJEN U ČASOPISU ‘Aktual’ – 26.7.2011.

Zagrebački ginekolog Ivan Fistonić jedini u Hrvatskoj nekirurškom tehnikom pomlađivanja spašava žene čije su rodnice zbog poroda i trauma postale prerastezljive.

Nakon rođenja četvero djece od kojih je svako pri porodu težilo oko četiri kilograma, njihova majka više nije željela imati spolne kontakte s njihovim ocem. Ne zato što je smatrala da je to najbolji način prevencije daljnjeg baby booma već zato što se stidjela. Njezina rodnica, naime, zbog tolikih poroda postala je prerastezljiva, ulaz u rodnicu proširen, mjehur izbočen, pa više gotovo uopće nije uživala u spolnosti. Njezina seksualna apstinencija trajala je pune četiri godine. Ovo je samo jedna od priča iz ordinacije poznatog zagrebačkog ginekologa doktora Ivana Fistonića koji je prvi i zasad jedini u Hrvatskoj počeo primjenjivati nekiruršku tehniku ‘pomlađivanja’ rodnice, odnosno stručno rečeno lasersku neinvanzivnu vaginoplastiku. Riječ je o revolucionarnoj metodi koju je prvi u svijetu počeo primjenjivati bolivijski liječnik Mario Rivera iz Santa Cruza.

„Doktor Mario Rivera i ja“, priča doktor Ivan Fistonić, ujedno i glavni tajnik Hrvatskog društva za menopauzu Hrvatskog liječničkog zbora, „upoznali smo se preko slovenskog proizvođača laserskih sistema Fotona, jedne od vodećih tvrtki u svijetu na području inovacije, razvoja i proizvodnje laserskih sistema u medicini. Laserska se tehnika već dugo upotrebljava za tretman relaksacije mišića lica, kao i u liječenju traume ligamenata u ortopediji. Laser se odnedavno koristi i za rješavanje problema hrkanja. Kako je ta tehnika pomogla parovima koji po 20 godina nisu spavali zajedno zbog problema s hrkanjem, a nakon tretmana dijele istu postelju, došli smo na ideju da se spustimo „kat niže“, odnosno pokušamo riješiti problem opuštenih mišića rodnice budući da su tkiva relativno slična.“

Riječ je o tehnici gdje se pomoću preciznog doziranja i usmjeravanja energije laserskih zraka kratkotrajno stvara vrlo visoka temperatura koja potiče ne samo aktivaciju postojećeg, već i stvaranje novog kolagena, bjelančevine koja je u temeljima čvrstoće vezivnog i mišićnog tkiva. Nakon što je tim slovenske Fotone na čelu s inženjerom elektrotehnike Zdenkom Vižintinom, razvio prototip aplikatora laserske zrake za vaginalno sužavanje, doktor Mario Rivera najprije je tu tehniku počeo koristiti za rješavanje problema inkontinencije. Osim nemogućnosti adekvatnog seksualnog užitka zbog proširene rodnice, prerastegnuti mišići dna zdjelice uzrokuju i problematiku nevoljnog otjecanja urina, posebno prilikom kašljanja, kihanja, trčanja, plesanja i drugih fizičkih aktivnosti.

„Kad je doktor Rivera počeo istu tehniku promovirati i kao rješenje za bolji seksualni užitak žena nakon poroda, pitao sam ga kako procjenjuje rezultate. Odgovorio je da jednostavno postavlja pitanje ženama jesu li zadovoljnije nakon tretmana. Međutim, za dobro znanstveno zaključivanje to doista nije dovoljno. Kad sam odlučio istu tehniku početi primjenjivati i u Hrvatskoj, želio sam ujedno dizajnirati adekvatnu studiju prema standardnim znanstvenim kriterijima koji omogućavaju testiranje metode po istim mjerilima. Stoga sam u suradnji s kolegama iz KBC Rijeka i Medicinskog fakulteta u Rijeci krenuo u projekt u sklopu kojeg istražujemo dvije grupe ispitanica“, ispričao je doktor Ivan Fistonić. Jedna grupa će koristiti klasične Kegelove vježbe, a druga će biti podvrgnuta laserskom tretmanu. Sposobnost kontakcije mišića zdjelice i rodnice prije i poslije vježbi, odnosno laserskog tretmana, mjeri se između ostalog uz pomoć perineometra, specijalnog dijagnostičkog aparata koji mjeri maksimalni i prosječni tlak u rodnici prilikom stezanja te dužinu trajanja stiska. Ima žena koje nakon poroda uopće ne mogu stisnuti mišiće zdjelice i rodnice. Uz to, tim dr Fistonića analizirajući utjecaj prolapsa genitalnih organa i inkontinencije na seksualnost, primjenjuje specifične standardizirane upitnike kojina se procjenjuje kvaliteta života ispitanica prije i poslije laserskog tretmana ili vježbi. Na tu temu doktor Fistonić nedavno je održao i predavanje na 13. kongresu o menopauzi u Rimu, održao je predavanja i u Istambulu, a pozvan je u Dubai, London te Beograd. Prošli tjedan su ga posjetili i kolege iz Ankare koje je zanimala primjena te metode u praksi.

A upravo zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, što u svojoj privatnoj ordinaciji, što iz perioda dok je radio u Kliničkoj bolnici Merkur, doktor Fistonić ističe da je riječ o vrlo osjetljivom problemu:

„Nijedna pacijentica neće doći u ordinaciju i postaviti spolno nezadovoljstvo ili ranu inkontinenciju kao problem. Najčešće je u pitanju druga problematika ili jednostavno želja za rutinskom kontrolom. Uostalom, u okvirima uobičajene ginekološke prakse u primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena ginekolozi jednostavno nemaju vremena posvetiti se tim temama. Pacijentica nikad neće postaviti pitanje narušene seksualnosti na prvo mjesto. Zato je dužnost ginekologa u okviru rutinskog razgovora postaviti i to pitanje, kao i pitanje o mogućoj problematici nevoljnog otjecanja urina. Najčešće će žena odgovoriti da određeni stupanj inkontinencije postoji ali, iako je time nezadovoljna, ipak to ne percipira kao problem jer većina njenih prijateljica koje su rodile pate od slične simptomatologije. Tada je važno istaknuti mogućnosti prevencije i jednostavnog liječenja upravo u ranim fazama mišićne prerastezljivosti koja utječe na spolni užitak ili mogućnost zadržavanja urina.

“ Prema nekim podacima, oko 40 posto žena iznad 35 godina pati od nekog vida nelagode pri spolonosti ili nevoljnog otjecanja mokraće kao posljedice rastezanja rodnice. Nepovratno rastezanje mišića dna zdjelice i rodnice nije samo posljedica starenja već je i porođajne traume, pogotovo u kompliciranijim situacijama kada se koristi manualna pomoć, vakuum ili forceps. Većina žena, nažalost, misli da će se vagina vratiti u prijašnje stanje tijekom vremena ili smatraju da je nevoljno otjecanje urina pri kašljanju, kihanju, trčanju ili plesanju »normalna« pojava u koju ne treba zadirati.

Pretražujući internet moguće je naići na brojne oglase koji reklamiraju takozvano ‘lasersko pomlađivanje vagine’. To su ipak metode koje koriste laser samo za što beskrvniju operaciju koja se izvodi na klasičan način, uporabom kirurškog noža i šivanja.

Prema riječima doktora Fistonića, u otprilike 80 posto slučajeva rezultati su nakon laserskog tretmana ovom inovativnom metodom bili značajno bolji te su, uz poboljšane parametre koji se mjere, i same pacijentice iskazale zadovoljstvo. Uvjeti za primjenu lasera su jednostavni: uredan opći ginekološki status, sterilna urinokultura i obrisci vrata maternice na spolno prenosive bolesti. Zahvat se izvodi ambulantno i ne zahtijeva anesteziju bilo koje vrste. Uobičajena je spolna apstinencija i izbjegavanje sporta i teže fizičke aktivnosti 14 dana nakon zahvata kada slijedi prva kontrola. No, dr. Fistonić naglašava da ova metoda nije svemoguća. Ona je, naime, namjenjena onim ženama koje pate od početnih stadija rastegnute rodnice ili inkontinencije. Nažalost, za uznapredovale stadije genitalne rastezljivosti i prolapsa rezervirane su klasične kirurške metode koje uključuju i određene rizike koje nosi svaki kirurški zahvat u anesteziji uz ponekad dugotrajnije bolničko liječenje. „Za svoju seksualnu disfunkciju muškarci imaju jednostavo oružje – plavu pilulu. Zašto i žene ne bi postigle bolji užitak u spolnosti i svakodnevnom životu koristeći ovu jednostavnu lasersku metodu?“ – zaključuje dr. Fistonić.

KOMPLETAN ČLANAK PROČITAJTE U PDF DOKUMENTU: Dr. Fistonić sužava rodnice laserom (645 Kb)